Simülasyonlarda Veri Tablosunun Kullanımı


Simülasyon örneklerinin bazılarının Excel dosyalarında nasıl hesaplandığı anlaşılamayan “İterasyonlar” bölümü bulunmaktadır. Bu bölümün nasıl oluşturulduğunu anlamaya çalışacağız.

Para atışı simülasyonunu ele alalım. Örneklem uzayında iki alternatif vardır (Yazı ve Tura), dolayısı ile %50′lik olasılıklara sahip olduklarını varsayalım. 20 atışlık simülasyon aşağıdaki gibi oluşacaktır:

x1.png

İstersek atış sayısını artırarak daha net sonuçlar ortaya çıkarabiliriz. Fakat biz adım sayısını değil de simülasyonun tekrarlanma sayısını (iterasyon) artıracağız. Bunun için aşağıdaki gibi bir tabloya ihtiyacımız olacaktır;

1. İterasyon Tablosunun Hazırlanması

Dikkat ederseniz tablonun ilk satırı dolu diğerleri boş. Birinci satırda yukarıdaki simülasyon sonuçları arasındaki Yazı ve Tura sayılarını sayarak buraya yazıyoruz. Daha detaylı bilgi vermesi için sağdaki sütuna da bu iki sayının oranını yazdım. Bu oranın “1″ olması zaten analitik model sonucunda beklediğimiz bir sonuç.

x2.png

2. İterasyon Tablosunun Seçilmesi

Şimdi sıra geldi veri tablosunu kullanmaya. Önce yeni oluşturduğumuz tabloda iterasyon numaralarını ve tablonun içindeki verileri seçiyoruz.

x3.png

3. Veri Tablosunun Belirlenmesi

Daha sonra Data menüsünden What-if Analysis bölümünden Data Table’ı seçiyoruz.

x6.png

4. Veri Tablosu Seçeneklerinin Belirlenmesi

Sonra boş olduğunu bildiğimiz bir hücreyi Column bölümüne tanımlıyoruz. Sütunu doldurup satırı boş bırakmamızın nedeni tablonun aşağıya doğru (sütun) doldurulmasını istememiz.

x81.png

5. İterasyon Tablosunun Oluşturulması

Excel iterasyon tablomuzun boş olan hücrelerini ilk satırda belirttiğimiz formüllere bağlı olarak dolduruyor. Bu doldurma işleminde farklı rassal sayılar kullanıldığı için iterasyonlar birbirinden farklı sonuçlar oluşturuyor. Bizim ilgilendiğimiz bölüm ise ortalama değerler olacaktır.

x9.png

Siz de deneyin, çok kolay olduğunu göreceksiniz.



References